Tarihçe
Mersin Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, 13 Temmuz 2000 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan 28.03.2000 tarih ve 2809 sayılı kanunun ek 30. maddesine göre Bakanlar Kurulu'nun 2 Haziran 2000 tarihli ve 2000/854 sayılı kararı ile kurulmuş olup, Dekan ataması 2 Ağustos 2000 tarihinde gerçekleşmiştir. Fakültemize 2001-2002 Eğitim-Öğretim yılında öğrenci alımına başlanmıştır.
2005- 2006 Eğitim-Öğretim yılına kadar 4 yıllık program uygulanmıştır. Fakültemizin Avrupa Birliği Üyesi ülkeler ile uyum sağlama çalışmaları sonucunda eğitim-öğretimin standardize edilebilmesi için Türkiye’deki Eczacılık Fakültesi Dekanları’nın oybirliği ile uygulamayı kararlaştırdığı “Eczacılık Fakülteleri Çekirdek Müfredat Programı” çerçevesinde, programımız yeniden düzenlenmiş ve 2005-2006 Eğitim-Öğretim yılından itibaren Fakültemiz’de 5 yıllık Lisans programı uygulanmaya başlanmıştır.
Fakültemiz, Mersin Üniversitesi Yenişehir Yerleşkesinde yer alan B ve C bloklarında eğitim vermektedir. C blokta 3 adet 70, 1 adet 176 ve 1 adet 144 kişilik derslik, 9 öğrenci laboratuvarı, 8 araştırma laboratuvarı, B blokta bir adet 160, bir adet 152 kişilik derslik ile eğitim-öğretim faaliyetleri sürdürülmektedir.
Fakültemizde, Eczacılık Meslek Bilimleri Bölümü (Farmakognozi Anabilim Dalı, Farmakoloji Anabilim Dalı, Farmasötik Kimya Anabilim Dalı, Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı), Eczacılık Teknolojisi Bölümü (Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı, Farmasötik Biyoteknoloji Anabilim Dalı) ve Temel Eczacılık Bilimleri Bölümü (Analitik Kimya Anabilim Dalı, Biyokimya Anabilim Dalı, Farmasötik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı) olmak üzere 3 akademik birim ve bunlara bağlı Anabilim dalları bulunmaktadır. Bu anabilim dallarımızda lisans ve lisansüstü eğitim-öğretim, 13 Profesör, 9 Doçent, 5 Doktor Öğretim Üyesi ve 8 Araştırma Görevlisi olmak üzere toplam 35 akademik personel tarafından yürütülmektedir. Mersin Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’ne MF-3 puan türünde öğrenci alınmaktadır ve 2023-2024 Akademik Dönemde 608 öğrenci eğitim-öğrenime devam etmektedir.
Fakültemiz Anabilim Dallarınca yürütülen 7 yüksek lisans ve 5 doktora programı bulunmaktadır. Aynı zamanda Fakültemiz öğretim üyeleri, Diş Hekimliği Fakültesi Lisans Programında, MEÜ Sağlık Yüksekokulu ve MEÜ Mersin Meslek Yüksekokulu Uzaktan Eğitim Biriminde Tıbbi Hizmetler ve Teknikler, Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri gibi Ön Lisans programlarında görev almakta, Eczacılık Programları Bölüm Başkanlığı, İleri Teknoloji Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi (MEİTAM) Müdür ve Müdür Yardımcısı, MEÜ Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu üyeliği, Türk Dil Kurumu İlaç ve Eczacılık Terimleri Çalışma Grubu Üyeliği, Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü Beşeri ve Tıbbi Ürünler Bilimsel Danışmanlar Kurulu Biyoteknoloji Danışma Komisyonu Üyeliklerinde yer almaktadır. Ayrıca, Fakültemiz 25 Ocak 2019 tarihinden itibaren 6 yıllığına Ulusal Eczacılık Eğitimi Akreditasyon Kurulu (ECZAK) tarafından Akredite edilmiştir.