Mimarlık Bölümü Öğrencimiz Ulusal Öğrenci Fikir Yarışmasında Eşdeğer Mansiyon Ödülü Kazandı

Mimarlık Bölümü öğrencilerimiz Bahar Deniz Büyüktaş ve ekip arkadaşı Gazi Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğrencisi Şeymanur İŞLER, Bursa Serbest Mimarlar Derneği tarafından düzenlenen 'Mimarlık Pavyonu Öğrenci Mimari Fikir Yarışması'nda 1. Eşdeğer Mansiyon ödülü kazanmıştır.

Ekip üyeleri tarafından tasarımlarının amacı şu şekilde belirtilmiştir: 

"Geçmişe baktığımızda insanoğlunu ve yaşantısını dönüştüren çeşitli hareketlerin arkasında; sosyo-kültürel motivasyonların dışında teknolojik gelişmelerin de etkili olduğu görülmektedir. Yazının icadının iletişimi farklılaştırması ve bilginin yayılmasında etkili olması, tekerleğin bulunmasının zamana dayalı olarak mesafeleri kısaltması ve alternatif ağların oluşması, Rönesans aydınlanmasının birçok yeniliği beraberinde getirmesi, endüstri devrimi sonucu geliştirilen çeliğin mimari tasarım ve üretim yaklaşımlarında bambaşka ufuklar açması benzeri önemli örnekler, insanlık tarihinde dönüm noktaları olarak karşımıza çıkarlar. Aslında yeniyi/yeniliği aramak “Curiosita” kavramı ile başlar. Leonardo’nun da üzerinde önemle durduğu Curiosita; “merak etmek” olarak dilimize çevirebileceğimiz bir kavramdır. Durmadan merak eden bir tür olarak, yakın geçmişimizde sayısal teknolojilerin ortaya çıkarak hızla yaşantımızı etkilediğini/değiştirdiğini izlemekte ve hep birlikte adeta devrim niteliğinde olan bu büyük harekete tanık olmaktayız. Bu bağlamda, mimar ve düşünür C. Jencks’in 90’ların sonunda “The Architecture of the Jumping Universe” adlı eserinde belirttiği; “…su an yeni bir paradigmal sarmalın içindeyiz. Bu yepyeni epik bir durum ve aslında bu durumun hemen hemen başındayız..¹” vurgusu da ayrı bir önem taşımaktadır

Öğrenci fikir projesi yarışması ile yukarıda açıklanan kavramları tartışmaya açan bir platform oluşturmayı hedefliyoruz. Bu tartışmayı kamusallığın, anlamı ve sınırlarının sorgulandığı meydanlara odaklıyoruz. Genellikle geliş-geçiş alanları olan ve pek de duraksamadığımız (bizi durdurmayan) bu alanlar günümüzde “sirkülasyon hub”ları gibidirler. Anlık var olduğumuz bu alanlar hızlandırılmış bir filmin fragmanı gibi adeta geçicilik kavramı ile örtüşürler. Oysa meydanlar, kutlamanın ve anmanın eylemselliğini kuran ritüellerin, gündelik hayatı örgütleyen yanıyla rutinlerin ve yaşamı renklendiren zenginleştiren yönüyle rastlantıların mekanlarıdır.

Yarışma kapsamında tam da bu noktada gelip geçerken bizi durduran, mimarlık kültürünün tanıtımına katkısı olması düşünülen ve güncel mimarlık kavramlarından yola çıkılarak bir “düşünsel kurgu” çerçevesinde tasarlanmış bir mekân beklenmektedir"

2025-04-10 15:59:04
111