Optisyenlik

1. Program Bilgileri
Optisyenlik, 3958 sayılı Optisyenlik Kanunu ile Türkiye'de 1940 yılında yasal meslek kimliği kazanmıştır. 1992 yılında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) kararıyla Yüksekokullarda Optisyenlik programlarının açılmasına karar verilmiştir. Fenni Gözlükçü olarak başlayan bu süreç, 2004 yılında yürürlüğe giren 5193 sayılı Optisyenlik Kanunu ile Optisyenlik programı mezunlarının "Optisyen" ünvanıyla optisyenlik müessesi açmalarına olanak sağlamıştır.
Öğrenciler 2013 yılına kadar programa sınavsız olarak kayıt yapabiliyorlardı. Yükseköğretim Genel Kurulu'nun 10.04.2012 tarihli kararı ile Optisyenlik programına 2013-2014 eğitim öğretim yılından itibaren sınavla öğrenci kabul edilmeye başlanmıştır.
Mersin Üniversitesi Optisyenlik Programı 2015 yılında açılmış olup 2018-2019 akademik yılı için öğrenci alımına başlamıştır. Programda 1 Profesör Doktor, 2 Doçent ve 3 Yardımcı Doçent olmak üzere altı akademik personel bulunmaktadır.
2. Program Eğitim Profili
Program, geleceğin optisyenlerini hazırlayan dört yarıyıllık bir optisyenlik eğitimi sunmaktadır.
3. Programın Amacı
Optisyenlik programı, görme bozukluklarının düzeltilmesi ve giderilmesi için hastaya gerekli araçları sağlayan, iyi eğitimli, nitelikli tıbbi teknikerlerin yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
4. Programın Misyon, Vizyon, Değerleri ve Hedefleri
Programımız, optisyenlik alanında çalışan ve temel optisyenlik bilgisine sahip personel yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Program tamamlandıktan sonra, kişiler optisyenlikle ilgili sistemlerin işleyişini bilir ve uygular, optisyenlik paket programlarını kullanır, göz anatomisini bilir, optisyenlik mağazasının işleyişini ve yönetimini planlar, optik aletleri tanır ve kullanır, ürünü pazarlar ve genel halk sağlığı bilgisine sahip olur.
Optisyenlik Programının misyonu, yaşam boyu kendi kendine yönlendirilmiş öğrenmeye adanmış, yetkin, etik ve kültürel açıdan duyarlı profesyonelleri yetiştirmektir. Program, sağlık hizmeti sunumunun dinamik ve sürekli değişen bir alanında işlev görebilen profesyoneller yetiştirmeye kendini adamıştır.
5. Program Fırsatları
Programımızda bir optisyenlik uygulama laboratuvarı ve bilgisayar laboratuvarı bulunmaktadır.
6. Program İstihdam Fırsatları
Öğrencilerimiz mezun olduklarında;
1 -Optisyenlik mağazası açabilirler.
2 -Mevcut optisyenlik mağazasında sorumlu yönetici olarak çalışabilirler.
3-Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Fizik ve Sağlık bilimleri gibi 4 yıllık lisans programlarına kayıt yaptırabilirler.