Kimya Teknolojisi



Bölümümüz, 1976 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı YAYKUR (Yaygın Yükseköğretim Kurumu) projesi kapsamında Petro-Kimya Yüksekokulu olarak kurulmuş 1978 yılında bu bölüm kapatılarak Mersin Meslek Yüksekokulu bünyesinde Kimya programı olarak devam etmiştir. 1982 yılında Çukurova Üniversitesi’ne bağlanmıştır. Mersin Meslek Yüksekokulu, 1988 yılında YÖK/Dünya Bankası Endüstriyel Eğitim Projesi kapsamına alınarak Teknik Programlar altında Kimya Programı olarak eğitim-öğretim yürütülmüştür. 2006 yılında Mersin Meslek Yüksekokulu'ndan okul bünyesinden İktisadi ve İdari Programlar ayrılarak Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu ve Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu olarak ayrı iki okula ayrılmıştır. Bölümümüz mevcut haliyle MEÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojisi bölümüne bağlı Kimya Teknoloji olarak eğitim öğretime devam etmektedir. Programın amacı, kimya teknolojisi alanında ihtiyaç duyulan kalifiye kimya teknikeri ihtiyacını karşılamaktır.

Kimya Teknolojisi Programı, her biri 14 haftadan oluşan 4 yarıyıl dersler ve 20 işgünü stajı kapsayan 2 yıllık bir programdır. Bu iki yıllık süreçte programda teorik dersler, laboratuvar uygulamaları ve endüstriye dayalı öğretim verilmektedir. Bu programdan mezun olan öğrenciler ‘Kimya Teknikeri’ unvanını almaya hak kazanırlar. Öğrencilere program kapsamında kimya biliminin ve endüstriyel kimyanın temel kavramlarının öğretilmesi ile birlikte endüstri ve laboratuvar uygulamalarındaki el becerilerinin geliştirilmesi sağlanmaktadır. Bu doğrultuda kimya teknolojisi alanında hizmet verebilecek bilgi ve beceriye sahip, yaratıcı ve eleştirel düşünebilen, etik değerlere duyarlı ve hayat boyu öğrenmeyi bir yaşam biçimi haline getiren çağdaş teknikerler yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

Kimya Teknolojisi Programı mezunları mezuniyet sonrasında ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde Mühendislik ve Fen Fakültelerinin Lisans Programlarına dikey geçiş yapabilmektedirler. Mezunlar Mühendislik Fakültelerinin Kimya, Süreç, Polimer ve Çevre Mühendisliği bölümleri ile Fen Fakültelerin Kimya bölümlerine dikey geçiş yapabilmektedirler.

Başlıca Çalışma Alanları Ve İş İmkânları

Kimya Teknolojisi Programı mezunları kamu kuruluşlarında, özel sektör ve Kimya endüstrinin pek çok alanında Kimya Teknikeri unvanı ile istihdam edilmektedirler. Bazı çalışma alanları şöyle sıralanabilir; petrokimya ve rafineri, plastik, cam, çimento, tekstil, boya, deterjan, kozmetik, kâğıt, metalürji ve malzeme, makine kimya, adli tıp, araştırma laboratuvarları, çevre, su ve atık su laboratuvarları, petrol ve petrol ürünleri analiz laboratuvarları ve diğer kimya ile ilgili alanlarda çalışabilmektedirler.

  •   GENEL
    •   İletişim
  • Birim Adres:
    Mersin Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Çiftlikköy 33343 MERSİN
  • Birim Sekreterlik Tel:
    +90 324 3610001 / 16715
  • Birim Sekreterlik e-mail: mturabik@mersin.edu.tr; fatmakaplan@mersin.edu.tr