Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim Anabilim Dalı

HAKKIMIZDA

Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim Anabilim Dalı, 2000 yılında kurulmuştur. Anabilim Dalımızda hâlihazırda 3 Profesör, 1 Doçent, 1 Doktor Öğretim Üyesi ve 1 Araştırma Görevlisi görev yapmaktadır. MEÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü’ne bağlı olarak, Eylül 2000’de Yüksek Lisans, Şubat 2004’te ise Doktora programı açılmıştır.

Anabilim Dalımız, sürekli olarak bilimsel araştırmalar yürütmekte ve ileri düzey lisans ve lisansüstü eğitim programları geliştirmektedir. Aynı zamanda uluslararası düzeyde rekabet gücünü artırmaya yönelik yeni metodolojik projeler üzerinde çalışılmaktadır.

Tıp Fakültesi bünyesindeki 48 bilgisayar kapasiteli Bilgisayar Laboratuvarı'nda, lisans ve lisansüstü düzeyde uygulamalı Biyoistatistik dersleri verilmektedir. Ayrıca, Tıp Fakültesi Biyoistatistik Araştırma Laboratuvarı'nda, fen ve sağlık bilimleri alanında yürütülen bilimsel araştırmalara istatistiksel danışmanlık hizmeti sunulmaktadır. Yılda ortalama 250 tez ve bilimsel araştırmaya danışmanlık verilmektedir. Klinik bilimler başta olmak üzere farklı bilim dallarıyla yapılan iş birlikleri sayesinde, istatistik biliminin önemine ve çalışmaların uluslararası dergilerde kabul edilebilirliğine katkı sağlanmaktadır.

Üniversitemiz genelinde teorik ve uygulamalı istatistik eğitiminin önemine dikkat çekilmekte; bilimsel araştırmalarda uluslararası düzeyde rekabet gücünün artırılabilmesi için istatistiksel kontrol süreçlerinin gerekliliği vurgulanmaktadır. Bugüne kadar gerçekleştirilen ortak çalışmalar göstermektedir ki, bir bilimsel araştırmanın planlama aşamasından raporlamaya kadar her adımında kullanılan istatistiksel terminoloji, çalışmanın bilimsel gücünü önemli ölçüde artırmaktadır.

Anabilim Dalımızda ayrıca, kişiselleştirilmiş tıp (personalized medicine) alanında araştırmalar yürütülmekte; bu kapsamda karar destek sistemleri ve bu sistemlerin kolay kullanımını sağlayan arayüzler geliştirilmektedir.

Kuruluşundan bugüne kadar Anabilim Dalımızda 12 doktora ve 19 yüksek lisans öğrencisi mezun olmuştur. 30 Mayıs 2025 itibariyle 2 doktora ve 1 yüksek lisans öğrencisinin eğitimi devam etmektedir.


TAMAMLANAN YÜKSEK LİSANS TEZLERİ

2022

  • Sahure ÖZERTÜRK. "SJS ve TEN Sendromlu Çocuklarda Tedavi Yöntemlerinin Hastanede Kalış Süresi Üzerine Etkisinin Bayesci Ağ Meta Analizi ile Araştırılması"
    Danışman: Doç. Dr. Didem DERİCİ YILDIRIM

2021

  • Ali Türker ÇİFTÇİ. "Cezalı Regresyon Yöntemlerinin Model Tahmini ve Değişken Seçimindeki Etkisinin Karşılaştırılması"
    Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Didem DERİCİ YILDIRIM

2020

  • Damla Hazal SUCU. "Havayolu Aşırı Duyarlılığı Kestiriminde Kullanılan Farklı Tanı Testlerinin Birlikteliklerinin Boole Cebiri ve Gizli Sınıf Analizi ile Değerlendirilerek Optimal Test Kombinasyonunun Belirlenmesi"
    Danışman: Prof. Dr. Bahar TAŞDELEN

2019

  • Didem ÜNAL. "Kantil Regresyon ve Doğrusal Regresyon Yöntemlerinin Performansını Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi"
    Danışman: Doç. Dr. Gülhan TEMEL

  • Elif ERTAŞ. "Çapraz Geçişli Deneme Düzenlerinde Rasgele ve Sabit Etki Modellerinin Biyoeşdeğerlilik Hipotezlerinde Tip I ve Tip II Hata Üzerine Etkileri"
    Danışman: Yrd. Doç. Dr. Semra ERDOĞAN

2017

  • Nihan ÖZEL. "Meme Kanseri Tanısı Koymada Kullanılan BI-RADS Kriterleri ve Shear Wave Elastografi Yöntemlerinin Değerlendiriciler Arası Uyum İstatistiklerinin Meta Analizi"
    Danışman: Doç. Dr. Gülhan TEMEL

  • Özge ADALITAŞ. "Klinik Araştırmalarda Poisson Regresyon ve Negatif Binomiyal Regresyon Yöntemlerinin Kullanımı"
    Danışman: Prof. Dr. Bahar TAŞDELEN

  • Ragıp Onur ÖZTORNACI. "Sınıflama Ağaçlarının Genetik İlişki Çalışmalarındaki Performansını Etkileyen Faktörler"
    Danışman: Prof. Dr. Bahar TAŞDELEN

2016

  • Asena Ayça ÖZDEMİR. "Mikrodizi Verilerinde Farklı Yapı ve Sayıda Ortaya Çıkan Eksik Verilerin Tip I Hata Üzerine Etkisinin Araştırılması"
    Danışman: Prof. Dr. E. Arzu KANIK

  • Vedia Bennu ÖZCÖMERT. "Sağlık Alanında Zaman Serileri Analiz Yöntemlerinin Kullanılması ve Modellerin Karşılaştırılması"
    Danışman: Yrd. Doç. Dr. Semra ERDOĞAN

2015

  • Merve TÜRKEGÜN. "Çoklu Bağlantı Sorununun Kanonik Korelasyon Belirteçleri Üzerine Etkisi"
    Danışman: Prof. Dr. E. Arzu KANIK

2012

  • Didem DERİCİ YILDIRIM. "Çapraz Geçişli Denemelerde Örnek Genişliği ve Eksik Gözlem Problemlerinin Giderilmesine Yönelik Yaklaşımlar"
    Danışman: Doç. Dr. Bahar TAŞDELEN

  • Havva Didem OVLA. "Yakala-Tekrar-Yakala Yöntemiyle Prevalans ve Diagnostik Doğruluk Tahmini"
    Danışman: Doç. Dr. Bahar TAŞDELEN

2011

  • Fazilet YILDIRIM. "Çok Aşamalı Regresyon Modellerinin Sağlık Verilerinde Kullanımı"
    Danışman: Doç. Dr. Bahar TAŞDELEN

2007

  • Mehmet Ali SUNGUR. "Kontrollü Rasgele Klinik Denemelerde Grup Ardışık Deneme Düzenleri Testlerinin Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi"
    Danışman: Doç. Dr. E. Arzu KANIK

2005

  • İlter HELVACI. "Varyans Analiz Uygulamalarında Çoklu Karşılaştırma Teknikleri"
    Danışman: Doç. Dr. E. Arzu KANIK

2004

  • Gülhan ORKİCİ TEMEL. "Sınıflama ve Regresyon Ağaçları"
    Danışman: Yrd. Doç. Dr. Handan ÇAMDEVİREN

  • Semra ERDOĞAN. "Sürekli Değişkenler için Güvenilirlik Analizinde Kullanılan İlişki Katsayılarının Değişken Varyansından ve Etki Büyüklüğünden Etkilenme Durumları"
    Danışman: Yrd. Doç. Dr. E. Arzu KANIK

  • Seval KUL. "Cevap Yüzeyi Yöntemleri"
    Danışman: Yrd. Doç. Dr. Handan ÇAMDEVİREN


TAMAMLANAN DOKTORA TEZLERİ

2023

  • Nihan ÖZEL ERÇEL. "Farklı Etki Büyüklüğü Ölçülerinin Aracılık Analizi Performansına Etkisi"
    Danışman: Prof. Dr. Gülhan TEMEL

2022

  • Merve TÜRKEGÜN ŞENGÜL. "Biyobelirteçlerin Tedavi Seçimine Etkisinin Farklı Risk Modelleriyle Değerlendirilmesi"
    Danışman: Prof. Dr. Bahar TAŞDELEN

  • Asena Ayça ÖZDEMİR. "Mikrodizi Verilerinde Kullanılan Farklı Normalleştirme Yöntemlerinin Derin Öğrenme Performanslarına Etkisi"
    Danışman: Prof. Dr. Gülhan TEMEL

  • Vedia Bennu GİLAN. "Orantısal Olmayan Hazard Varlığında Tabakalı Cox Regresyon ile Frailty Modellerinin Karşılaştırılması"
    Danışman: Doç. Dr. Semra ERDOĞAN

2021

  • Ragıp Onur ÖZTORNACI. "Genom Boyu İlişki Çalışmalarında Poligenik Risk Skorunun Makine Öğrenimi ve Derin Öğrenme Yöntemleri ile Tahmin Edilmesi"
    Danışman: Prof. Dr. Bahar TAŞDELEN

2019

  • Havva Didem ÇELİKCAN. "Çoklu Gen Çalışmalarında İnteraksiyon ve Eklemeli Etkilerin Optimizasyon Yöntemleriyle Modellenmesi"
    Danışman: Prof. Dr. Bahar TAŞDELEN

2017

  • Didem DERİCİ YILDIRIM. "Kronik Hastalıklar için Uyarlanabilir Komorbidite İndeks Geliştirilmesi"
    Danışman: Prof. Dr. Bahar TAŞDELEN

2012

  • Mehmet Ali SUNGUR. "Kanser Klinik Denemelerinde Maliyet-Etkinlik Analizi: Genişletilmiş Baskınlık Durumunda Uygun Yöntemin Seçimi"
    Danışman: Prof. Dr. E. Arzu KANIK

2011

  • Gülhan ORKİCİ TEMEL. "Birden Çok Değerlendiricinin, Birden Çok Tanı Testinin Bulunduğu Çalışmalarda Diagnostik Performans Analizi"
    Danışman: Doç. Dr. E. Arzu KANIK

  • Semra ERDOĞAN. "Meta-Analizinde Heterojenliğin Saptanmasında Kullanılan Yöntemlerin Simülasyon Tekniği ile Karşılaştırılması"
    Danışman: Doç. Dr. E. Arzu KANIK

  • İlter HELVACI. "Gereksiz ve Yetersiz Tanı Sorunlarının İstatistik Yöntemlerle Önceden Saptanabilirliği"
    Danışman: Prof. Dr. E. Arzu KANIK

2009

  • Seval KUL. "Sağdan Sansürlü Gözlemlerin Yerleşiminin Kaplan-Meier ve Hazard Oranı Tahminine Etkisi"
    Danışman: Doç. Dr. E. Arzu KANIK


BÖLÜMÜMÜZDE DÜZENLENEN SEMİNERLER


Dönem Seminer Türü Başlık Sunum Yapan Öğrenci Danışman Tarih
2022-2023 Bahar Doktora Hiyerarşik Lineer Modeller ve Uygulama Ali Türker ÇİFTÇİ Doç. Dr. Didem DERİCİ YILDIRIM 18.05.2023
2020-2021 Bahar Doktora Metin Madenciliği ve Knime Uygulaması Damla Hazal SUCU Prof. Dr. Bahar TAŞDELEN 27.05.2021
2019-2020 Bahar Yüksek Lisans LASSO ve Least Angle Regresyon (LAR) Yöntemlerinin Tıpta Kullanımı Ali Türker ÇİFTÇİ Dr. Öğr. Üyesi Didem DERİCİ YILDIRIM 25.06.2020
2018-2019 Bahar Yüksek Lisans Orantılı Risk Varsayımını Sınama Yöntemleri Işılay IŞIK Doç. Dr. Semra ERDOĞAN 06.05.2019
2018-2019 Bahar Doktora Genom-Boyu İlişki Çalışmalarında Sağkalım Analizleri Ragıp Onur ÖZTORNACI Prof. Dr. Bahar TAŞDELEN 05.05.2019
2018-2019 Bahar Yüksek Lisans Tıpta Karar Vermede Yeni Bir Yaklaşım Olan Network Meta Analizi Sahure ÖZERTÜRK Dr. Öğr. Üyesi Didem DERİCİ YILDIRIM 02.05.2019
2018-2019 Bahar Yüksek Lisans Farklı Düzgünleştirme Yöntemlerinin Farklı Normallik Testlerinde Uygulanmasının Karşılaştırılması Seray DAĞLIOĞLU Doç. Dr. Gülhan TEMEL 02.05.2019
2017-2018 Bahar Doktora Klinik Araştırmalarda Yanlılık Tipleri Vedia Bennu GİLAN Dr. Öğr. Üyesi Semra ERDOĞAN 18.04.2018
2017-2018 Bahar Yüksek Lisans R Yazılımı Kullanılarak Eksik Veri Atama Yöntemlerinin Karşılaştırılması Damla Hazal SARAL Prof. Dr. Bahar TAŞDELEN 17.04.2018
2017-2018 Bahar Doktora Biyoinformatik Yöntemlerle Veri Analizi Ragıp Onur ÖZTORNACI Prof. Dr. Bahar TAŞDELEN 17.04.2018
2017-2018 Güz Doktora Parametrik ve Parametrik Olmayan İşlem Karakteristiği Eğrisi Altında Kalan Alan Hesaplamaları Nihan ÖZEL Doç. Dr. Gülhan TEMEL 21.11.2017
2016-2017 Bahar Doktora Kronik Hastalıkların Tedavisinde Kullanılan İlaçların Faz-IV Çalışmalarının Çoklu Modellerle Değerlendirilmesi Merve TÜRKEGÜN Prof. Dr. E. Arzu KANIK 26.05.2016
2016-2017 Bahar Yüksek Lisans Geriye Dönük Çalışmalarda (Case Control Study) Eşleştirme Prosedürleri Özge ADALITAŞ Prof. Dr. Bahar TAŞDELEN 26.05.2016
2016-2017 Bahar Yüksek Lisans Farklı Sınıflama Yöntemlerinin Karşılaştırmalı İncelenmesi Onur ÖZTORNACI Prof. Dr. Bahar TAŞDELEN 25.05.2016
2016-2017 Bahar Yüksek Lisans Crossover Deneme Düzenlerinde Biyoeşdeğerlik Varyans Analizi Didem ÜNAL Prof. Dr. E. Arzu KANIK 25.05.2016
2016-2017 Güz Doktora Eşleştirme Yöntemleri Asena Ayça ÖZDEMİR Prof. Dr. E. Arzu KANIK 19.12.2016
2016-2017 Güz Doktora Kanser Araştırmalarında Gözlemsel CER Çalışmaları ve Yanlılıklar Merve TÜRKEGÜN Prof. Dr. E. Arzu KANIK 19.12.2016
2016-2017 Güz Yüksek Lisans Sağlık Alanında Kullanılan Regresyon Analizleri Elif ERTAŞ Prof. Dr. E. Arzu KANIK 19.12.2016
2016-2017 Güz Doktora Deneme Tasarımlarında Yanlılık Tipleri ve Düzeltme Yöntemleri Vedia Bennu ÖZCÖMERT Yrd. Doç. Dr. Semra ERDOĞAN 14.12.2016
2015-2016 Bahar Yüksek Lisans Net Reclassification Improvement Vedia Bennu ÖZCÖMERT Prof. Dr. E. Arzu KANIK 15.05.2015
2015-2016 Bahar Yüksek Lisans Klinik Araştırmalarda Örnek Genişliği Hesaplama Yöntemleri Nihan ÖZEL Prof. Dr. E. Arzu KANIK 15.05.2015
2014-2015 Güz Doktora Tıpta Kullanılan Bilimsel Araştırma Tasarımları Didem DERİCİ YILDIRIM Doç. Dr. Bahar TAŞDELEN 28.12.2014
2014-2015 Güz Doktora Ailesel Tabanlı Genetik İlişki Çalışmaları ve Bayesian Yaklaşım Havva Didem OVLA Doç. Dr. Bahar TAŞDELEN 28.12.2014
2012-2013 Bahar Yüksek Lisans Uzaklık Ölçüleri ve Bir Simülasyon Çalışması Asena Ayça ÖZDEMİR Prof. Dr. E. Arzu KANIK 16.05.2013
2012-2013 Bahar Doktora Diagnostik Doğruluk Fazları Didem DERİCİ YILDIRIM Prof. Dr. E. Arzu KANIK 14.05.2013
2012-2013 Bahar Doktora Eksik/Kayıp (Missing) Veri Analizi ve GEE Uygulaması Havva Didem OVLA Prof. Dr. E. Arzu KANIK 14.05.2013
2012-2013 Bahar Yüksek Lisans Tek Değişkenli ve Çok Değişkenli Normal Dağılım Merve TÜRKEGÜN Prof. Dr. E. Arzu KANIK 03.05.2013
2009-2010 Bahar Yüksek Lisans Tıpta Bayesian Yaklaşım (Bayesian Approach in Medicine) Havva Didem OVLA Prof. Dr. E. Arzu KANIK 17.05.2010
2009-2010 Güz Yüksek Lisans Tanı Testi Etkinlik Çalışmalarının Meta Analizi Didem DERİCİ YILDIRIM Prof. Dr. E. Arzu KANIK 28.12.2009
2008-2009 Bahar Doktora Kuyruk Teorisi Gülhan ORKİCİ TEMEL Doç. Dr. E. Arzu KANIK 23.05.2008
2007-2008 Güz Doktora Referans Aralık Belirlemede Alt Grup Oluşturma Problemi ve Alternatif Bir Çözüm Önerisi Gülhan ORKİCİ TEMEL Doç. Dr. E. Arzu KANIK 28.12.2007
2006-2007 Bahar Doktora Heterojen Yapıdaki Tekrarlanan Ölçümlü Verilerin Analizi: Gizli Karışımlı Büyüme Modelleri Semra ERDOĞAN Doç. Dr. E. Arzu KANIK 17.05.2007
2005-2006 Bahar Doktora Klinik Denemeler Mehmet Ali SUNGUR Doç. Dr. E. Arzu KANIK 22.05.2006
2004-2005 Bahar Doktora Genelleştirilmiş Tahmin Denklemleri Seval KUL Doç. Dr. E. Arzu KANIK 22.05.2005
2002-2003 Bahar Yüksek Lisans Cross-Over Denemeleri Seval KUL Yrd. Doç. Dr. Handan ÇAMDEVİREN 27.05.2003
2002-2003 Bahar Yüksek Lisans Faktöriyel Deneme Düzenleri İlter HELVACI Yrd. Doç. Dr. E. Arzu KANIK 16.05.2003
2002-2003 Bahar Yüksek Lisans Meta Analizi ve Sağlık Alanında Bir Uygulama Gülhan ORKİCİ TEMEL Yrd. Doç. Dr. Handan ÇAMDEVİREN 15.05.2003
2002-2003 Bahar Yüksek Lisans Araştırmalarda Örnek Genişliğinin Saptanması ve Önemi Semra ERDOĞAN Yrd. Doç. Dr. E. Arzu KANIK 14.05.2003



BÖLÜM DIŞI SEMİNERLER

  • Prof. Dr. Bahar TAŞDELEN
    Tıbbi Literatürde Yayın Türleri ve Değerleri
    İç Hastalıkları Anabilim Dalı Semineri, 11 Şubat 2020

  • Prof. Dr. Bahar TAŞDELEN
    Meta Analiz: Neden Yapılır? Nasıl Yapılır?
    Halk Sağlığı Anabilim Dalı Eğitim Semineri, 14 Ekim 2019

  • Prof. Dr. Bahar TAŞDELEN
    Gözlemsel ve Deneysel Klinik Çalışma Tasarlarken Dikkat Edilmesi Gereken Konular
    Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Eğitim Semineri, 22 Mart 2019


HİZMET İÇİ EĞİTİMLER

  • 7-8 Haziran 2018
    Uygulamalı Temel Biyoistatistik Eğitimi
    Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi
    Eğitmenler: Prof. Dr. Bahar TAŞDELEN, Doç. Dr. Gülhan TEMEL, Doç. Dr. Semra ERDOĞAN, Dr. Öğr. Üyesi Didem DERİCİ YILDIRIM

  • 19-20 Eylül 2019
    II. Uygulamalı Temel Biyoistatistik Eğitimi
    Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi
    Eğitmenler: Prof. Dr. Bahar TAŞDELEN, Doç. Dr. Gülhan TEMEL, Doç. Dr. Semra ERDOĞAN, Dr. Öğr. Üyesi Didem DERİCİ YILDIRIM

  •   GENEL
    •   İletişim
  • Birim Adres:
    Mersin Üniversitesi Yenişehir Kampüsü Tıp Fakültesi Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim Anabilim Dalı 33169, MERSİN
  • Birim Sekreterlik Tel:
    +90 324 3412815 / 1089
  • Birim Sekreterlik Faks:
    +90 324 341 24 00
  • Birim Sekreterlik e-mail: biyoistatistik@mersin.edu.tr