Metalurji ve Malzeme MühendisliÄŸi Bölümü



    Bugün kullandığımız bütün malzemeler, cep telefonumuzdan otomobilimize, evimizdeki tüm eÅŸyalardan uzay araçlarına kadar aklımıza gelebilecek tüm ürünlerin hammaddesi yerkabuÄŸundan elde edilir. Tüm bu ürünlerin üretim süreçleri metalurjik süreçlerdir ve Metalurji ve Malzeme MühendisliÄŸinin konusudur. GeliÅŸmiÅŸ ülkelerde 100 yıldır popüler olan Metalurji ve Malzeme mühendisliÄŸi bölümü ülkemizde daha yeni yaygın olarak bilinirlik kazanmaya baÅŸlamıştır. Türkiye’nin en büyük tesisleri metalurji tesisleridir.
   
    Ãœretim ÅŸartlarına(çeÅŸitli sıcaklık, basınç ve çevre ÅŸartlarına baÄŸlı olarak fiziksel, mekaniksel, termal ve kimyasal yöntemlerle oksidasyon, redüksiyon prosesleri, döküm, plastik deformasyon, toz metalurjisi vb gibi tüm üretim yöntemleri ile üretilen) baÄŸlı olarak tüm malzemelerin (metalik malzemeler, kompozit malzemeler, polimerler, seramik malzemeler,  biyolojik malzemeler, ya da kristal yapılı ve amorf inorganik ve organik tüm malzemeleri kapsar) makro özellikleri ve davranışları ile mikro- ve nano-boyuttaki  iç yapıları arasındaki iliÅŸkiyi matematiksel olarak belirleyen disiplinlerarası bir bilim dalı ve mühendislik uygulaması olup tüm mühendislik dallarını kapsamaktadır. Malzeme mühendisliÄŸi, günümüzde nanomalzemeler, nanobilimler ve nanoteknoloji alanlardaki uygulamaları ile hayatın tüm kesitlerini kapsar duruma gelen çok popüler bir mühendislik dalına dönüşmüştür.

    Sonuç olarak; Bölümümüzde ana hatları ile ÅŸu konularda araÅŸtırmalar yapılmaktadır: Fiziksel Metalurji, Mekaniksel Metalurji, Çeliklerin mikroyapı ve özellikleri, Metalik Malzemelerin oksidasyon ve korozyonu, Malzemelerin yüzey karakterizasyonu, metalik malzemeler, Hafif alaşımlar, kompozit malzemeler, polimerik malzemeler, seramikler, Benzer ve benzer olmayan malzemelerin birleÅŸtirme prosesleri, toz metalurjisi, Uzay ve havacılık malzemeleri, Malzemelerde hasar ve kırılma mekaniÄŸi, Metalik ve diÄŸer malzemelerin ÅŸekillendirilmesi, malzemelerde yorulma, sürünme deformasyonu ve kırılma.

Bölümümüzün tanıtım sunumu için tıklayınız.


1.TARİHÇE

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü, Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’ ne bağlı olarak 1992 yılında kurulmuş olup, 2013-2014 eğitim öğretim yılında lisans eğitimine başlamıştır. Bölümümüzde 2 Profesör, 5 Doçent, 2 Doktor Öğretim üyesi, 2 Araştırma Görevlisi ve 1 Öğretim Görevlisi görev yapmaktadır.


2. MÄ°SYON

Sahip olduğu yüksek nitelikli, dinamik akademik kadrosu ile evrensel değerler içinde bilgi ve birikimini tüm insanlık yararına kullanan, çevre ve kalite bilincine sahip, özgün düşünce üretip, takım çalışması ile proje yapabilen, yapılmış projeleri başarı ile uygulayıp geliştirme yeteneğine sahip, uygulamalarla elde ettiği bilgileri bilimle bütünleştirebilen, ülke ve bölge sorunlarını tespit eden ve çözüm yolları üreten, sürekli kendini geliştiren, gerekli araç, gereç ve iletişim donanımlarını kullanarak mühendislik tekniklerinden etkin yararlanabilme yeteneğine sahip girişimci ve nitelikli Metalurji ve Malzeme Mühendisleri yetiştirmektir.


3. VÄ°ZYON

Ülkemizde ulusal ve uluslararası düzeyde Metalurji ve Malzeme Mühendisliği eğitimi almak isteyenlerin öncelikle tercih edeceği, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri yakından takip eden, gerçekleştirdiği ulusal ve uluslararası düzeyde özgün bilimsel ve uygulamalı çalışmalarla yeni bilgi üreten ve toplumun faydasına sunan, üniversite-sanayi işbirliği ile bilginin ekonomik faydaya dönüşeceği projelerin üretildiği bölüm olmaktır.

4. MEZUNLARIMIZ NEREDE ÇALIŞABİLİR

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği disiplinler arası bir bilim dalı olup doğada bulunan cevherlerin zenginleştirilmesinden başlayıp enerji, demir-çelik, havacılık, elektronik, uzay, otomotiv, savunma, haberleşme, inşaat, ulaştırma, konstrüksiyon, tıp ve biyoteknoloji gibi birçok alanda kullanılan ürünlerin kimyasal içeriklerinin tasarlanıp üretilmesi, şekillendirilmesi, performanslarının değerlendirilmesi ve korunmasını içeren tüm proseslerde mezunlarımız iş imkanı bulabilmektedir.

5. BÖLÜMÜMÜZÜN LABORATUVAR İMKANLARI

  1. Ãœretim Metalurjisi Laboratuvarı

  2. Mekanik Test Laboratuvarı

  3. Metalografi Laboratuvarı

  4. Kaynak ve Isıl Ä°ÅŸlem Laboratuvarı

  5. Döküm Laboratuvarı

  6. Toz Metalurjisi Laboratuvarı

  7. Ä°leri Malzeme Teknolojileri Laboratuvarı

  8. Proses Laboratuvarı

  9. Seramik Malzemeler Laboratuvarı

10. Polimer Malzemeler Laboratuvarı

6. AKADEMÄ°K Ä°MKANLAR

Öğrencilerimiz, Erasmus eÄŸitim programı ile çok kültürlü deÄŸiÅŸim programına yurt dışında katılabilmektedir. Böylelikle, eÄŸitimlerinin bir veya iki yarıyılını Avrupa’daki bir üniversitede misafir öğrenci olarak devam edebilmekte, staj yapabilmekte ve uluslararası bir projede yer alabilmektedirler.  

Mevlana Değişim Programı kapsamında, yurtiçinde eğitim veren yükseköğretim kurumları ile yurtdışında eğitim veren yükseköğretim kurumları arasında öğrenci değişimi gerçekleştirilmektedir.

Öğrencilerimiz, lisans eğitimleri esnasında Tübitak veya benzeri kurumlar tarafından desteklenen projelerde bursiyer olarak görev alabilmektedir.

7. SOSYAL Ä°MKANLAR VE ETKÄ°NLÄ°KLER

Kütüphane hizmetleri, Çiftlikköy Kütüphanesi, Yenişehir Kütüphanesi ve Bilgi Erişim Salonları olmak üzere, toplam 860 kişi oturum kapasitesiyle hizmet vermektedir. Kütüphane hizmetlerine internet üzerinden de ulaşılabilmektedir. Kütüphane koleksiyonunda; Türkçe ve yabancı dilde olmak üzere pek çok kitap, veritabanı abonelikleri, basılı dergi, yüksek lisans ve doktora tezi, broşür, sesli kitap, e-kitap ve CD bulunmaktadır.

Geniş ve rahat kullanım alanları, 4-6 kişilik olarak düzenlenen grup çalışma odaları ve serbest kullanıma açık bilgisayarlar kütüphanenin özelliklerinden bazılarıdır.

Mersin Üniversitesi’nde, geniş katılımlı sportif ve sosyal etkinliklere ortam sağlayan çok sayıda spor tesisi mevcuttur. Mevcut spor alanlarımız; beş bin seyirci kapasiteli stadyum, yarı olimpik yüzme havuzu, kapalı spor salonları, jimnastik salonları, tenis kortları, aletli kondisyon salonları, futbol, basketbol ve voleybol sahaları, atletizm pistleri, rekreasyon alanları ve mini golf alanından oluşmaktadır.

Mühendislik Fakültesi, 1 idari blok, her biri 48 odadan oluşan 4 blok ve 25 derslik kapasiteli 2 derslik bloğunda eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Tüm bölümlerimiz eğitim-öğretim, araştırma, uygulama, deney ve analiz hizmetlerinin yürütüldüğü donanımlı laboratuvarların bulunduğu alanlarda hizmet vermektedir.

Mühendislik Fakültesi’nin  içinde bulunduÄŸu Mersin Ãœniversitesi Çiftlikköy YerleÅŸkesi, ÅŸehir merkezine 3 km uzaklıktadır. Ä°l merkezinden kampüse sürekli ulaşım imkanı bulunmaktadır.

Ayrıca Mersin Akdeniz bölgesinin bir liman kenti olup yılın 300 günü güneş altında ve denizi her zaman mavidir.

Bazı illerin Mersin’e uzaklıkları:

Ankara  495 km

Ä°stanbul  987 km

Konya  358 km

Adana  90 km

Gaziantep  306 km

Antalya  475 km

8. BÖLÜMÜMÜZDE GERÇEKLEŞTİRİLEN BAZI ETKİNLİKLER

Tahribatsız Muayene Semineri - -2018

ALUS’08 - 8. Aluminyum Sempozyumu Katılımı-2018

Berdan Cıvata Tanıtımı- 2018

ETİ Alüminyum Gezisi- 2018

Metalik Fikirler Yarışması- 2018

Kişisel Gelişim Konferansı- 2018

Erdemir Demir Çelik Fabrikası Gezisi- 2017

İskenderun Demir Çelik Fabrikası Gezisi- 2016




Son İki Yılda Uluslararası Dergilerde Yayınlanan Makaleler

2024
9. Alan, Y.; Yılmaz, N.; çabuk, M. Investigation of phenolic contents and in vitro biological activities of Inula helenium subsp. pseudohelenium extracts. ACTA ALIMENTARIA, 2024, 1, -.
10.1556/066.2023.00318
8. Güler, Ã.; Albayrak, M.; BaÅŸgöz, Ã.; Kavaz periÅŸanoÄŸlu, E.; Alkarrani, H.; Almisned, G.; Tekin, H. Development and in-depth experimental characterization of novel TiZrNbHfTaOx reinforced 316L stainless steel for advanced nuclear applications. NUCLEAR ENGINEERING AND DESIGN, 2024, 428, -.
10.1016/j.nucengdes.2024.113516
7. çabuk, M.; Yavuz, M.; ünal, H. Effects of promoter and dedoping process on electrorheological response of polyaniline-graft-chitosan copolymer. MODERN PHYSICS LETTERS B, 2024, , -.
2023
6. Gül, A.; Kavaz periÅŸanoÄŸlu, E.; BaÅŸgöz, Ã.; Güler, Ã.; Almisned, G.; Bahçeci, E.; Güler, S.; Tekin, H. Graphene nanoplatelet‑reinforced high entropy alloys (HEAs) through B4C incorporation: structural, physical, mechanical, and nuclear shielding properties. APPLIED PHYSIC A, 2023, 129, 1-18.
10.1007/s00339-023-06985-4
5. çabuk, M.; öztaş, M.; Göde, F.; ünal, H.; Yavuz, M. Effects of zeta-potential on enhanced removal of hexavalent chromium by polypyrrole-graft-chitosan biodegradable copolymer. COLLOIDS AND SURFACES A: PHYSICOCHEMICAL AND ENGINEERING ASPECTS, 2023, 676, 132104-.
Publications_006.pdf
4. Açıkgöz, Å.; Kurnaz, S. The Effects of Individual Addition of Sn, Nd, and Ca on the Microstructure, Mechanical Properties, and Corrosion Behavior of the Mg–Li–Al Alloy. INTERNATIONAL JOURNAL OF METALCASTING, 2023, 17, 1580-1595.
https://link.springer.com/article/10.1007/s40962-022-00869-8
Alıntılanma Sayısı: 1
3. Ateş, Y.; özarslan, S.; Yarkadaş, G.; şevik, H. Effect of Al2O3 Nano Particle Addition on Mechanical Properties and Creep Behaviour of High Pressure Die Cast AZ91-1Sr Alloy. INTERNATIONAL JOURNAL OF CAST METALS RESEARCH, 2023, 35, 218-225.
10.1080/13640461.2023.2178077
2. Güler, Ã.; Kavaz periÅŸanoÄŸlu, E.; Güler, S.; Almisned, G.; özkul, Ä.; BaÅŸgöz, Ã.; Tekin, H. Oxides dispersion-strengthened (ODS) FeCoNiCuZn high entropy alloys through different rare earth elements: Synthesis, structural, physical, and experimental radiation transmission properties. CERAMICS INTERNATIONAL, 2023, 49, 35021-35033.
10.1016/j.ceramint.2023.08.176
1. Ateş, Y.; özarslan, S.; Yarkadaş, G.; şevik, H. Effect of Al2O3 Nano Particle Addition on Mechanical Properties and Creep Behaviour of High Pressure Die Cast AZ91-1Sr Alloy. INTERNATIONAL JOURNAL OF CAST METALS RESEARCH, 2023, 35, -.
10.1080/13640461.2023.2178077

  •   GENEL
    •   Ä°letiÅŸim
  • Birim Adres:
    Mühendislik Fakültesi, Metalurji ve Malzeme MühendisliÄŸi Çiftlikköy Kampüsü 33343 YeniÅŸehir / Mersin
  • Birim Sekreterlik Tel:
    +90 0324 361 00 01 / 17504
  • Birim Sekreterlik e-mail: malzememuh@mersin.edu.tr