Ders Bilgileri
ORGANIK TARIMIN GENEL İLKELERİ | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi | |
Saat / Hafta | ||||||
ORT 104 | Bahar | 2 | 0 | 2 | 2 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | Yok |
Dili | tr |
Türü | Zorunlu |
Seviyesi | Ön Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Öğr.Gör.Yusuf ÇELİK |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | Yok |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Dersin amacı, öğrencilerin organik tarımın tüm uygulamalarında agro-ekosistemdeki çeşitliliği ve döngüleri geliştirebilecek, tüm varlıklara eşit ve sağlıklı yaşam koşullarını sağlayacak ve kararların alınmasında özen gösterebilecek temel bilgi ve becerileri kazanmasıdır. |
İçeriği | Ekosistem tanımı, Doğal ekosistemlerin özellikleri, Gıda Zinciri; Tarımsal ekosistemlerin özellikleri, doğal ekosistemlerle karşılaştırılması; Organik tarımın temel ilkeleri: Ekoloji, Sağlık, Özen, Eşitlik; Organik işletmelerde çeşitliliğin sağlanması: Çevre yönetimi, bitkisel/hayvansal üretim dengesi, çok yıllık plantasyonlarda çeşitlilik, tek yıllık türlerde zaman ve mekan planlama; yerel çeşitler ve ürünlerin korunması ve geliştirilmesi; adil ticaret ve sosyal standartlar; Türkiye’de (TR) ve Dünyada yaygın uygulanan organik tarıma ilişkin yasal düzenlemelerin temel ilkeler açısından irdelenmesi. |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Organik işletmeleri temel ilkelere uygun olarak planlayabilme |
2 | Organik tarım işletmesinde sürdürülebilir sistem kurma |
3 | Türkiye ve dünyada geçerli yasal düzenlemelerin temel ilkeler açısından irdelenmesi |
4 | Organik üretim sistemlerinin sürdürülebilirliğinin değerlendirilmesine yönelik bilgi ve beceri |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Giriş: tarımın tarihçesi, günümüzdeki uygulamalar | Anlatım |
2 | Organik tarımın gelişimi | Anlatım |
3 | Ekosistem tanımı, doğal ve agroekosistemlerin karşılaştırılması | Anlatım |
4 | Organik tarımın temel ilkeleri 1: ekoloji | Anlatım |
5 | Organik tarımın temel ilkeleri 2: sağlık | Anlatım |
6 | Organik tarımın temel ilkeleri 3: özen | Anlatım |
7 | Organik tarımın temel ilkeleri 4: eşitlik | Anlatım |
8 | Ara sınav | |
9 | Grup çalışması: örnek organik işletmenin temel ilkelerce irdelenmesi | Anlatım |
10 | Organik işletmelerde çeşitliliğin irdelenme kriterleri ve arttırıcı teknikler | Anlatım |
11 | İşletmelerde çeşitliliği arttırıcı teknikler | Anlatım |
12 | Sosyal standartlar, yerel çeşitler ve ürünler | Anlatım |
13 | Adil ticaret kavramı ve organik ürün ticaretindeki uygulamaları | Anlatım |
14 | Organik tarıma ilişkin yasal düzenlemelerin temel ilkeler açısından irdelenmesi | Anlatım |
15 | Ödev projelerinin sunulması | Anlatım |
16 | Son Sınav |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Alroe, H. F. and E. S. Kristenseen, 2004. Basic Principles for organic agriculture: Why? And what kind of principles, Ecology and Farming, June 2004. Altieri, M.A., C.I. Nicholls and M.S. Wolfe, 1996. ‘Biodiversity- A Central Concept in Organic Agriculture: Restraining Pests and Diseases’ in Fundamentals of Organic Agriculture ed. By T.V. Ostergaard, Vol. 1, 11th IFOAM Int. Scientific Conference, Copenhagen, pp. 91-112. Anonymous, 2005. Principles of organic agriculture, IFOAM web-site Anonymous, 2007. Council Regulation (EC) No 834/2007 of 28 June 2007 on organic production and labelling of organic products and repealing Regulation (EEC) No 2092/91, Official Journal of the European Union L 189/1 Anonymous, 2007. International Conference on Organic Agriculture and Food Security, 3-5 May 2007, Rome, Italy (www. fao.org/organicag). Carvalho, F.P., 2006. Agriculture, pesticides, food security and food safety, Environmental Science and Policy, November-December, p. 685-692. Council Regulation (EC) No 834/2007 of 28 June 2007 on organic production and labelling of organic products and repealing Regulation (EEC) No 2092/91 Marsden, T and E. Smith, 2005. Ecological entrepreneurship: Sustainable development in local communities through quality food production and local branding, Geoforum, 440-445. Scialabba, N., 2000 b. Opportunities and Constraints of Organic Agriculture: A Socio-Ecological Analysis, Summer Course of the Socrates Programme 1999-2000, Univ. Degli Studi Della Tuscia, Fac. Agric., Viterbo, Italy. Thakur, D.S. and Sharma, K.D., 2005. Organic farming for sustainable agriculture and meeting the challenges of food security in 21st century: An economic analysis, Indian Journal of Agricultural Economics, 205-221. www.europe-net.org www.ec.europa.eu/agriculture/organic www.fibl.org www.ifoam.org www.fao.org http://orgprints.org www.organic-world.net www.organic-market.info www.intracen.org/organic http://attra.ncat.org www.organicrules.org www.organicmonitor.com www.icrofs.org www.pmac.net www.ams.usda.gov/nop http://europa.eu.int/eur-lex www.maff.go.ip/soshiki/syokuhin/hinshitu/organic |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | 0.4 | 1 | 1. Ara Sınav |
2 | 0.6 | 5 | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Organik işletmeleri temel ilkelere uygun olarak planlayabilme | 1͵3͵5 | 1͵2 |
2 | Organik tarım işletmesinde sürdürülebilir sistem kurma | 1͵2͵3͵4͵5 | 1͵2 |
3 | Türkiye ve dünyada geçerli yasal düzenlemelerin temel ilkeler açısından irdelenmesi | 1͵2͵4 | 2 |
4 | Organik üretim sistemlerinin sürdürülebilirliğinin değerlendirilmesine yönelik bilgi ve beceri | 1͵3͵5 | 2 |
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
0 | Ders Süresi | 14 | 2 | 28 |
1 | Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 0 | 0 |
2 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
3 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 3 | 3 | 9 |
4 | Belge/bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
5 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
6 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 5 | 5 |
7 | Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
8 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
9 | Ödev | 0 | 0 | 0 |
10 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
12 | Son Proje | 1 | 0 | 0 |
13 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 6 | 6 |
15 | Son Sınav | 1 | 1 | 1 |
50 |