Ders Bilgileri
YİYECEK İÇECEK YÖNETİMİ-1 | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi | |
Saat / Hafta | ||||||
GST110 | Bahar | 3 | 0 | 3 | 3 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | Yok |
Dili | tr |
Türü | Zorunlu |
Seviyesi | Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Nuray ALTUN |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Bu dersin amacı, öğrencilerin mutfak ve bölümleri, yiyecek içecekler, çalışanlar, hazırlık süreçleri hakkında bilgiye sahip olmaları ve böylelikle mutfak ve diğer birimler arasında işbirliği yapma becerisini kazanmalarını sağlamaktır. |
İçeriği | Ders esas itibariyle, genel anlamda mutfak bilgisini kapsamaktadır. Bu kapsamda, dünya mutfakları, mutfağın evrimi, mutfaktaki birimler, yiyecek maddeleri ve özellikleri, standart reçeteler, yiyecek hazırlık süreçleri, hijyen, sanitasyon vb konularda bilgi verilmektedir. |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Mutfak hizmetlerinin kapsamını tanır. |
2 | Otel İşletmelerinde mutfak departmanının organizasyon yapısını tanır. |
3 | Mutfak departmanında iş akışı ve üretim sürecini tanır. |
4 | Gıda üretiminde gerekli olan malzemenin satın alınması, depolanması ve kontrolünü tanır. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Dünya Mutfakları, Mutfağın Gelişimi, Gelişimini Etkileyen Unsurlar, | Anlatım |
2 | Mutfağın Otel İçindeki Yeri, Önemi, Bölümleri, Mutfağın Özellikleri, | Anlatım |
3 | Mutfak Çalışanları, Özellikleri, Görev ve Sorumlulukları, Kişisel Bakım Vb. | Anlatım |
4 | Mutfak Araç Gereçleri | Anlatım |
5 | Ana Gıda Maddeleri, Beslenme Bilgisi Ve Başlıca Besin Grupları | Anlatım |
6 | Standart Reçeteler | Anlatım |
7 | Mutfakta İş Akışı ve Hijyen | Anlatım |
8 | Ara sınav | |
9 | Pişirme Yöntemleri, Yiyeceklerin Ön Hazırlğı | Anlatım |
10 | Mutfak Fondları ve Soslar | Anlatım |
11 | Salatalar, Hors D’oeuvreler | Anlatım |
12 | Çorbalar | Anlatım |
13 | Patates Garnitürleri | Anlatım |
14 | Satın Alma, Depolama Ve Kontrol | Anlatım |
15 | ||
16 | Son Sınav |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Otel İşletmelerinde Mutfak Yönetimi, | (2007),Ahmet Aktaş, Bahattin Özdemir,Detay Yayıncılık | |
2 | Mutfak Hizmetleri Yönetimi, | (2009), Ayhan Gökdemir, Detay Yayıncılık |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | 0.4 | 1 | 1. Ara Sınav |
2 | 0.6 | 5 | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Mutfak hizmetlerinin kapsamını tanır. | 14 | 1͵2 |
2 | Otel İşletmelerinde mutfak departmanının organizasyon yapısını tanır. | 14 | 1͵2 |
3 | Mutfak departmanında iş akışı ve üretim sürecini tanır. | 14 | 1͵2 |
4 | Gıda üretiminde gerekli olan malzemenin satın alınması, depolanması ve kontrolünü tanır. | 14 | 1͵2 |
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
0 | Ders Süresi | 14 | 3 | 42 |
1 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
2 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
3 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
4 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
5 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
6 | Ara Sınav için Hazırlık | 0 | 0 | 0 |
7 | Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
8 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
9 | Ödev | 0 | 0 | 0 |
10 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
12 | Son Proje | 0 | 0 | 0 |
13 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Sınav için Hazırlık | 0 | 0 | 0 |
15 | Son Sınav | 1 | 3 | 3 |
75 |