Slide background
Mersin Üniversitesi

Ders Bilgileri

SUBTROPİK İKLİM BİTKİLERİ
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
BHT 202 Bahar 2 0 2 3
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) Yok
Dili tr
Türü Zorunlu
Seviyesi Ön Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Hande GÖKSEL
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar Yok
Staj Durumu Yok
Amacı Subtropik iklim meyve türleri hakkında temel ve ileri düzeyde bilgi aktarmak
İçeriği Muz, Zeytin, incir, Trabzon hurması, pikan cevizi, nar, keçiboynuzu, yenidünya avokado ve pepino türlerinin ekonomik önemi ve sınıflandırılmaları, çeşitlerinin tanıtılması, biyolojik özellikleri, çoğaltma teknikleri, anaçları ve sertifikalı fidan yetiştiriciliği ile bu türlerin bahçe tesisi ve yıllık bakım işlemleri incelenmektedir.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Subtropik Meyveleri tanımlar
2 Meyve özelliklerini tanımlar
3 İklim ve toprak isteklerini tanımlar
4 Çoğaltım ve Bahçe tesisini tanımlar

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Subtropik iklim koşulları ve özellikleri
2 Dünyada ve ülkemizde serin, ılık ve sıcak subtropik iklim bölgeleri ve potansiyelleri Sözel Anlatım
3 Muz türünün biyolojik özellikleri ve çeşitlerinin tanıtılması, muz yetiştiriciliği Sözel Anlatım
4 Avokado türünün biyolojik özellikleri, çeşitlerinin tanıtılması, çoğaltma teknikleri ve önemli kültürel işlemler Sözel Anlatım
5 Keçiboynuzu türlerinin biyolojik özellikleri, çeşitlerinin tanıtılması, çoğaltma teknikleri ve önemli kültürel işlemler Sözel Anlatım
6 Pikan cevizi türünün biyolojik özellikleri, çeşitlerinin tanıtılması, çoğaltma teknikleri ve önemli kültürel işlemler Sözel Anlatım
7 Pepino türünün biyolojik özellikleri, çeşitlerinin tanıtılması, çoğaltma teknikleri ve önemli kültürel işlemler Sözel Anlatım
8 Ara sınav Yazılı
9 İncir türünün biyolojik özellikleri ve çeşitlerinin tanıtılması,İncir çoğaltma teknikleri ve yıllık bakım işlemleri Sözel Anlatım
10 Trabzon hurması biyolojik özellikleri, çoğaltma teknikleri ve önemli kültürel işlemler Sözel Anlatım
11 Zeytin türünün biyolojik özellikleri ve çeşitlerinin tanıtılması , çoğaltma teknikleri ve yıllık bakım işlemleri, Sözel Anlatım
12 Yağlık zeytin çeşitlerinin yetiştiriciliği ve teknolojisi , Sözel Anlatım
13 Sofralık zeytin çeşitlerinin yetiştiriciliği ve teknolojisi Sözel Anlatım
14 Yenidünya türünün biyolojik özellikleri, çeşitlerinin tanıtılması, çoğaltma teknikleri ve önemli kültürel işlemler Sözel Anlatım
15 Nar türlerinin biyolojik özellikleri, çeşitlerinin tanıtılması, çoğaltma teknikleri ve önemli kültürel işlemler Sözel Anlatım
16 Son Sınav Yazılı

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Genel Meyvecilik R., Bilgener, Ş., Soylu, A., Nobel Yayınları, ANKARA 2008 Kitap

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 0.4 1 1. Ara Sınav
2 0.6 5 Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Subtropik Meyveleri tanımlar 1͵3͵6͵7 1
2 Meyve özelliklerini tanımlar 1͵3͵6͵7 1
3 İklim ve toprak isteklerini tanımlar 1͵3͵5͵6͵7 2
4 Çoğaltım ve Bahçe tesisini tanımlar 1͵3͵6͵7 2

Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
0 Ders Süresi 14 2 28
1 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
2 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
3 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
4 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
5 Atölye 0 0 0
6 Ara Sınav için Hazırlık 1 1 1
7 Ara Sınav 1 1 1
8 Kısa Sınav 0 0 0
9 Ödev 0 0 0
10 Ara Proje 0 0 0
11 Ara Uygulama 0 0 0
12 Son Proje 0 0 0
13 Son Uygulama 0 0 0
14 Son Sınav için Hazırlık 1 2 2
15 Son Sınav 1 1 1
75